Copia privată in domeniul grafic reprezintă realizarea integrală sau parțială  a uneia sau mai multor copii ale unei opere de arta vizuală  pentru uzul personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu condiția ca opera să fi fost adusă anterior la cunoștința publică, iar reproducerea să nu contravină utilizării normale a operei și să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare.

În acest caz, pentru suporturile pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum și pentru aparatele concepute pentru realizarea de copii, fabricanții și/sau importatorii de suporturi și aparate destinate realizării de fotocopii ale operelor, au obligația de a achita o remunerație compensatorie pentru copia privată, astfel:

-Remunerația compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse pe hârtie este colectată de către Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor OPERA SCRISĂ.RO, fiind desemnat organism de gestiune colector unic;

-Remunerația compensatorie pentru copia privată pe suport digital, care este colectată de către UPFR-Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, organism de gestiune desemnat colector unic, în baza Deciziei O.R.D.A. nr. 156/25-07-2005 precum si a Deciziei O.R.D.A nr. 86/2009.

Repartizarea sumelor colectate ca remunerație compensatorie pentru copia privata se face conform Statutului Visarta avizat de ORDA in 24 aprilie 2019, aprobat in Adunarea Generala Visarta în data 28 iunie 2019 și înregistrat la Judecătoria Sectorului 3 prin Hotărârea definitiva din 27.09.2019

Persoana implicată in evidența colectării și repartizării sumelor: ec. Oana Huda.